Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2021

Φροντίζω το Περιβάλλον»

 «Ξέρεις για τους Σεισμούς, τα Ηφαίστεια και τα Τσουνάμι; Μάθε Τώρα πώς να Προστατευτείς»

Εκπαιδευτική Πρόταση ΟΑΣΠ για Νηπιαγωγείο έως Γ΄ τάξη Δημοτικού σχολείου

Περιγραφή Θεματικών Ενοτήτων:

 Η εκπαιδευτική αυτή πρόταση που προτείνεται από τον ΟΑΣΠ στο πλαίσιο του θεματικού κύκλου «Φροντίζω το Περιβάλλον» και της θεματικής ενότητας «Φυσικές Καταστροφές» μπορεί να υλοποιηθεί: - σε χρονικό διάστημα 6 διδακτικών ωρών - στην αίθουσα διδασκαλίας, στην αίθουσα πληροφορικής, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων (το θεατρικό παιχνίδι) και σε όλο το σχολικό κτίριο (η άσκηση ετοιμότητας). - αξιοποιώντας το εκπαιδευτικό υλικό του ΟΑΣΠ σε έντυπη και ψηφιακή μορφή.

 Η συγκεκριμένη εκπαιδευτική πρόταση αποτελείται από τις ακόλουθες θεματικές ενότητες: 

  1.  Τι γνωρίζετε για τον Πλανήτη Γη; (1 διδακτική ώρα) 
  2. Ποια είναι τα Φυσικά Φαινόμενα που πλήττουν τον πλανήτη και τη χώρα μας; (1 διδακτική ώρα) 
  3. Θέλετε να μάθετε μύθους για τους σεισμούς και τα ηφαίστεια; (1 διδακτική ώρα)  
  4. Πώς μπορούμε να προστατευτούμε σε περίπτωση σεισμού, τσουνάμι ή ηφαιστειακής δραστηριότητας; (3 διδακτικές ώρες).

Σκοπός 

Σκοπός της εκπαιδευτικής πρότασης είναι η ευαισθητοποίηση των μαθητών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Νηπιαγωγείο έως Γ’ τάξη Δημοτικού σχολείου) σε θέματα διαχείρισης κινδύνων, μέσω της στοχευμένης βιωματικής μάθησης και της πρακτικής εξάσκησής τους. Στη συγκεκριμένη περίπτωση η βιωματική μάθηση αξιοποιείται ως εναλλακτικός τρόπος εκπαίδευσης σε αντιπαραβολή και αντίθεση με τον “παραδοσιακό” τρόπο εκπαίδευσης της μετωπικής διδασκαλίας για να αποκτήσουν οι μαθητές γνώσεις και δεξιότητες. Μέσω της εκπαιδευτικής πρότασης του ΟΑΣΠ οι μαθητές προσεγγίζουν θέματα που σχετίζονται με την Γη και τους φυσικούς κινδύνους (σεισμοί, ηφαίστεια, τσουνάμι κλπ), μέσα από την παρατήρηση αλλά από πολλές εξειδικευμένες δραστηριότητες όπως: την αφήγηση μύθων και ιστοριών, τη διήγηση προσωπικών βιωμάτων, τις εικαστικές δημιουργίες, το θεατρικό παιχνίδι - παιχνίδι ρόλων, τη μελέτη περιπτώσεων κλπ. 

Επιμέρους Στόχοι 

Οι επιμέρους στόχοι της πρότασης είναι οι μαθητές μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος να έχουν: 

  • αποκτήσει γνώσεις για τη Γη, τη δομή της και τα φυσικά φαινόμενα. 
  • κατανοήσει την εκδήλωση των φυσικών φαινομένων και να μπορούν να αναγνωρίζουν τους φυσικούς κινδύνους. 
  • ενημερωθεί για τα μέτρα αυτοπροστασίας για την περίπτωση σεισμού, ηφαιστειακής δραστηριότητας και τσουνάμι στο οικογενειακό και σχολικό επίπεδο. 
  • αποκτήσει σχετικές δεξιότητες και μηχανική συμπεριφορά ώστε να προστατευτούν άμεσα την ώρα του σεισμού ανάλογα με τη θέση που βρίσκονται. 

Περισσότερα: ΕΔΩ !




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Lapbook μαθαίνω για τη γη!

  https://drive.google.com/file/d/1mfv2i6KuPtiXlQy_2mb-4v-rUw9sgbXG/view?usp=sharing https://drive.google.com/file/d/1BKMtcQsgoTtxq_cFbWHlm_...