Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2021

Το καλάθι του πικ νικ

 

To WWF παίρνει σοβαρά τα συστήματα παραγωγής και κατανάλωσης τροφίμων. 

Ο λόγος είναι απλός. Το σύστημα παραγωγής τροφίμων είναι υπεύθυνο για το 70% της απώλειας βιοποικιλότητας, καθώς και για το 24% όλων των εκπομπών ρύπων.


Η νέα σχολική χρονιά ξεκινά με αυξημένα μέτρα πρόληψης και προφύλαξης για την προστασία της υγείας όλων μας. Και επειδή η υγεία όλων μας εξαρτάται και από την υγεία του πλανήτη, τώρα είναι η ώρα να υιοθετήσουν τα παιδιά μας και οι οικογένειές τους πιο υγιεινές και φιλικές προς τον πλανήτη συνήθειες όπως η βιώσιμη διατροφή. «Το καλάθι του πικνίκ»

Δεν είναι μόνο η γεύση που δίνει ή η μυρωδιά που αποπνέει. Κάθε πιάτο, κάθε τροφή, είναι πολλά περισσότερα από αυτό. Γιατί πίσω της κρύβει μια κουλτούρα και μια ιστορία, άλλες φορές κοντινή και άλλες φορές μακρινή. Απ’ όπου όπου όμως κι αν προέρχεται, από τον κήπο της γιαγιάς ή κάποια μακρινή ήπειρο, ένα πράγμα πρέπει να κρατήσουμε στο μυαλό μας. Ότι η αξία της τροφής είναι τεράστια. Γιατί μας δόθηκε με πολύ κόπο από τη φύση, γιατί καλύπτει ζωτικές μας ανάγκες και γιατί δεν είναι δεδομένη για όλους.

Παρ’ όλα αυτά, το 1/3 των τροφίμων που παράγονται καταλήγουν στα απορρίμματα. Το οικολογικό αποτύπωμα των τροφίμων μας είναι πολύ μεγάλο! Όμως εμείς τα πετάμε στα σκουπίδια, χωρίς πολλές σκέψεις.

Ταυτόχρονα, όπως ίσως έχετε παρατηρήσει, οι κακές διατροφικές συνήθειες των παιδιών διαδίδονται όλο και περισσότερο. Η πρώιμη παιδική ηλικία είναι μια κρίσιμη περίοδος για τη διαμόρφωση διατροφικών συνήθειων και προτιμήσεων.

Αυτή είναι η σημαντικότερη στιγμή για μια παρέμβαση και τη διαμόρφωση μιας
προτίμησης για βιώσιμη και υγιεινή διατροφή.

Για να πετύχει και να διατηρήσει την αλλαγή της συμπεριφοράς, το παρόν υλικό περιβαλλοντικής εκπαίδευσης επικεντρώνεται σε μία συγκεκριμένη αλλαγή: την αντικατάσταση ανθυγιεινών σνακ με τρόφιμα που είναι ωφέλιμα για την υγεία και τον πλανήτη.

Απευθύνεται σε μαθητές σχολείου ηλικίας 5-12 ετών. 


Με βάση το υλικό της WWF μπορούμε να δούμε τις παρακάτω παρουσιάσεις:







Η κατασκευή μας για το καλάθι του πικ νικ...






Με αφορμή το καλάθι της κοκκινοσκουφίτσας και τους ήρωες του παραμυθιού μαθαίνουμε:

Διατροφή και βιώσιμη διατροφή

Γιατί θύμωσε ο λύκος; (μάλλον με εμάς τους ανθρώπους...)

Οι συμβουλές της γιαγιάς για τη Μεσογειακή Διατροφή:

Απλές συμβουλές για τα παιδιά

Περισσότερες συμβουλές για το παιδί και την οικογένεια

Μπορούμε να κάνουμε μία μία κάθε σελίδα και έπειτα να τις ενώσουμε όλες μαζί.

Τα πατρόν:

Η βάση 



Το καλάθι:




Ο λύκος:




Η γιαγιά:






Η κοκκινοσκουφίτσα





και τέλος το σπίτι:






Όσο για εμάς τους ίδιους; Είμαστε ό,τι τρώμε δεν λένε; Επιλέγοντας προσεκτικά και υπεύθυνα την τροφή μας, αντικαθιστώντας τα ανθυγιεινά με ωφέλιμα τρόφιμα, κάνουμε καλό στην υγεία μας και τον πλανήτη. Κι επειδή η πρώιμη παιδική ηλικία είναι κρίσιμη για τη διαμόρφωση διατροφικών συνηθειών, αυτή είναι η σημαντικότερη στιγμή να παρέμβουμε, προάγοντας τα οφέλη της βιώσιμης και υγιεινής διατροφής!










Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2021

Οι 5 αισθήσεις μας

 Οι 5 αισθήσεις μας μας βοηθούν να γνωρίσουμε τον κόσμο γύρω μας.


Ξεκινάμε με μία μικρή παρουσίαση:


Συνεχίζουμε με δύο κατασκευές:




Μία εύκολη κατασκευή όπου οι μαθητές γράφουν και ζωγραφίζουν.
Το πατρόν:

-----------------------------------------------

Στην παρακάτω κατασκευή, στο εξώφυλλο, μπορούν οι μαθητές να ζωγραφίσουν ή να κολλήσουν μια εικόνα. Καλούνται έπειτα να γράψουν και να ζωγραφίσουν στο βιβλιαράκι. 
Επίσης, έβαλα φωτογραφίες από τις 4 εποχές ώστε να κόψουν και να κολλήσουν όποια θέλουν αν δεν κάνουν τα παραπάνω:










Το πατρόν:


---------------------------------------

Ας ακούσουμε και δύο τραγούδια:

       



       




Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2021

Lapbook μαθαίνω για τη γη!

  https://drive.google.com/file/d/1mfv2i6KuPtiXlQy_2mb-4v-rUw9sgbXG/view?usp=sharing https://drive.google.com/file/d/1BKMtcQsgoTtxq_cFbWHlm_...